Philippe Lancelot
Historia winnicy Philippe zaczęła się w latach 70., kiedy moi rodzice wspólnie stworzyli niewielką posiadłość składając ją z odziedziczonych po własnych rodzicach winnic w okolicach Cramant, Chouilly, Oiry i Avize. Później dokupiliśmy kolejne w okolicy Epernay i Ay.
Nasz sposób uprawy winorośli jest tradycyjny, a pierwsze próby uprawy ekologicznej miały miejsce w 2010 roku. Już od 2012 roku praktykujemy biodynamiczne metody w naszych winnicach. Staramy się stosować techniki winiarskie, które są jak najmniej inwazyjne.
Moim celem jest oddanie esencji każdego terroir jak najwierniej. Zbiór za zbiorem, kierując się własną wyobraźnią i pragnieniem, staram się opracowywać różne cuvée, które posiadają własną tożsamość, wierną charakterowi danego rocznika. Dąże do wyrażenia czystości, wyjątkowości, a nawet oryginalności. Dlatego powstały „parcelles et coups de coeur”. Każda etykieta oddaje moje odczucia dotyczące wina.
Proces winifikacji opracowujemy we współpracy z Hervé Jestin od 2009 roku. Staramy się, aby winogrona dojrzały w pełni, co eliminuje potrzebę dodawania substancji słodzących. Od 2015 roku starannie kontrolujemy dodawane ilości siarczynów. Szukamy lekkości, pionowości, jasności, radości i rozwoju – to nasze ulubione tematy i to, do czego dążymy. Naturalna równowaga po butelkowaniu nie zawsze wymaga dodatku cukru, ewentualnie jedynie w minimalnych ilościach.
Jeśli miałbym streścić naszą filozofię: przyroda została stworzona doskonale, przecież nie ma niczego lepszego !
Philippe Lancelot
Szampany pochodzące z winnicy Philippe Lancelot są podawane w restauracjach na wszystkich kontynentach. Goszczą m.in. na stołach:
– Otto e mezzo *** – Hong Kong
– Georges Blanc *** – Francja
– Ristorante Reale *** – Włochy
– Fujiya 1935 ** – Japonia
– Maaemo *** – Norwegia
– Epur * – Portugalia
– La boscana ** – Hiszpania
– L’Envie * – Belgia