Champagne L&S Cheurlin
Ekologiczne winiarstwo to zmiana filozofii. Zmusza Cię do spojrzenia na całe otoczenie, aby znaleźć właściwą równowagę w twoich winnicach. Ponieważ celem jest posiadanie zdrowych winnic, musisz skupić się na profilaktycznych zabiegach, aby wzmocnić naturalne mechanizmy obronne rośliny i utrzymać ją w równowadze oraz zdrowiu.
Rodzina Cheurlin od pokoleń zajmuje się uprawą winorośli. Czworo rodzeństwa (Richard, Christine, Alain & Thomas) w naszej rodzinie posiada swoje własne winnice, które różnią się w zależności od ich indywidualnych osobowości. Jesteśmy szczęściarzami, mając bardzo zgraną rodzinę, która szanuje wybory i osobowość każdego z nas.
Mój brat i ja, Lucie & Sébastien, jesteśmy dziećmi Richarda i siostrzeńcami Thomasa. Producentami wina od wielu pokoleń. Nasz ojciec, Richard, najstarszy z rodzeństwa, miał szczęście poznać i skorzystać z wiedzy swojego dziadka, Etienne’a Dangin. W czasach Etienne’a, chemia nie były jeszcze tak rozpowszechniona w rolnictwie. Dobra intuicja i obserwacja natury były kluczem do dobrych wyników w winnicy.
Wspólnie z naszym ojcem, który kocha naturę, traktujemy każdą winnice oddzielnie, podobnie jak wina, jakie z niej powstają, aby szanować i zachować indywidualną tożsamość każdego wina. Poprzez nasze wina, odkryjecie czystą tożsamość naszych różnych winnic. Obecnie posiadamy 5 hektarów certyfikowanych przez ECOCERT, na których uprawiamy Pinot Noir i Chardonnay oraz nieco Pinot Blanc w regionie Côte des Bar.
Lucie Cheurlin