– pierwsze w Polsce gospodarstwo winiarskie stosujące biodynamiczne metody uprawy winorośli, powstało w 2013 roku na malowniczym Pogórzu Wielickim, niedaleko Krakowa.
Jeśli myśleliście, że ekologiczne wina najwyższej jakości w Polsce to rzadkość, to czas się przekonać, że nie jest to już tylko idea, lecz rzeczywistość. Wystarczy sięgnąć po wina z sygnaturą Winnica Wieliczka. Ta winnica, zlokalizowana w Pawlikowicach, zaledwie kilka kilometrów od słynnego miasta soli, obecnie jest jednym z największych producentów win w Polsce, którzy praktykują uprawy winorośli z zastosowaniem biodynamicznych metod.
Odmiany
W Winnicy Wieliczka głównie uprawia się białe odmiany winorośli, takie jak Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc. Jednak producent może również pochwalić się nasadzeniami Pinot Noir oraz unikalną plantacją Merlota, która jest najdalej na północ położoną uprawą tej odmiany! Całe gospodarstwo winiarskie jest prowadzone z poszanowaniem naturalnego rytmu przyrody, bez użycia sztucznych i agresywnych środków ochrony roślin. Tutaj to natura wydaje się być głównym kierownikiem!
Historia
To projekt stworzony przez Agnieszkę Rousseau i winiarza Piotra Jaskółę, który rozpoczął się w 2013 roku z zaledwie 8 tysiącami krzewów winorośli. Pierwsze butelki wina z Winnicy Wieliczka pojawiły się na rynku w 2015 roku i zawierały wytrawne wina, takie jak Chardonnay, Cerlot i Cabernet, oraz słodki Riesling. Te wina natychmiast zdobyły uznanie krytyków i miłośników wina. W kolejnych latach nastąpił znaczący wzrost nasadzeń oraz wprowadzenie nowych odmian winorośli, takich jak Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także eksperymenty z innymi trunkami, w wyniku których powstał między innymi wyjątkowy cydr.
Klimat i GlebaPołudniowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków i umiarkowany klimat sprawiają, że winorośl odmiany Vitis vinifera rośnie tu wyjątkowo dobrze.