Rodzaje wina — poznaj najważniejsze różnice

Rodzaje wina — poznaj najważniejsze różnice

Wina, jak ludzie, mają swoje unikalne osobowości. Dla wielu z nas wino jest nie tylko napojem, ale opowieścią, historią, podróżą w czasie i przestrzeni. Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę ze światem enologii, to warto zacząć od poznania kluczowych różnic między poszczególnymi rodzajami win. Najprościej podzielić je ze względu na kolor.

Wina czerwone

Klasyczne wina czerwone są wynikiem fermentacji moszczu wraz z ciemnymi skórkami winogron. Ogromna większość „czarnych” odmian winogron ma biały sok, a barwniki (antocyjany) znajdują się jedynie w skórkach. Długi kontakt skórek z fermentującym sokiem pozwala na przejście barwników i tanin do wina. Od długości tego procesu zależy czy wino będzie miało smak od lekki i owocowy, czy głęboko taninowy i złożony.

Kolor czerwonego wina zmienia się wraz z jego wiekiem. Bardzo młode mają fioletowawy odcień, po jakimś czasie, w swoim optimum, nabierają głębokiego czerwonego koloru. Stare jaśnieją, powoli przechodząc w ceglaste odcienie, aż do bursztynowych. Ma to związek z utlenianiem wina.

Świetnym pomysłem będzie podanie czerwonych win do wędlin, mięsa, twardych dojrzewających serów. Znakomicie pasują do kolacji czy na wyjątkowe spotkania. Są synonimem klasycznej elegancji, seksapilu i intensywnych emocji. Warto uświetnić nimi długo wyczekiwaną randkę czy intymny wieczór przy świecach.

Wina białe

Wina białe produkowane są zazwyczaj z białych winogron (choć możliwe jest zrobienie ich z winogron rózowych (tzw szarych) a nawet czarnych. Ich fermentacja zwykle odbywa się bez skórek. Większość win białych charakteryzuje się lekką strukturą i świeżością, choć znajdziemy również pełne i cięższe.

Kolor białych win również zależy od ich wieku i sposobu produkcji: Bardzo młode są jasne, czasem prawie bezbarwne z zielonkawym pobłyskiem, wraz z wiekiem kolor przechodzi w słomkowy, by „na starość” zbliżyć się do bursztynu.

Białe wina świetnie nadają się na aperitif, łączą ze świeżymi serami, rybami, białym mięsem czy owocami morza.Wina białe doskonale smakują latem. Łączą się z lekkimi daniami i mogą zapewnić wspaniałe orzeźwienie w gorące dni. Ich słodkie i likierowe wersje są wspaniałym dopełnieniem deserów. Pasują również na eleganckie okazje – wybór należy do Ciebie!

Wina różowe

Wina różowe, przez dekady pogardzane , zdobywają coraz większą popularność i coraz częściej doceniana jest ich jakość. Produkowane są z czarnych winogron jak wina czerwone, ale skórki mają krótki kontakt z moszczem, dając w efekcie jasną, atrakcyjną barwę i lżejszy smak.

Są niesamowicie zróżnicowane pod względem wyglądu. Ich kolor może być prawie biały, intensywnie różowy, fioletowy, żółtawy, łososiowy, zbliżony do koloru łusek cebuli, po prawie czerwony. Produkuje się je praktycznie w każdym rejonie winiarskim i każdy producent jest przekonany, że jego rodzaj jest tym właściwym. Do tego stopnia, że organizatorzy Światowego Konkursu Win Różowych w Cannes zdecydowali się na wprowadzenie degustacji w czarnych, nieprzezroczystych kieliszkach, żeby uniknąć dyskwalifikacji win z powodu „niewłaściwego koloru”.

Różowe wina są idealnym towarzystwem dla lekkich dań kuchni śródziemnomorskiej, sałatek, pasztetów, wędlin, drobiu, makaronów i przekąsek.

Nie bój się sięgnąć po różowe wino, jesteśmy pewni, że nie raz Cię zaskoczy.

Wina bursztynowe (pomarańczowe)

Wina bursztynowe robione są najczęściej z białych owoców, ale strukturę mają bliższą winom czerwonym. Powstają w wyniku długiej maceracji owoców ze skórkami, często trwającej miesiącami. Sposób produkcji jest zbliżony do tego jak robiono wina przed stuleciami.

Kolor wina od żółtego po bursztynowy, ciemnieje wraz z wiekiem.

Wino bursztynowe jest świetnym towarzyszem posiłków. Generalnie nie powinno się go podawać bez jedzenia, a do tego ostatniego dobrać go bardzo łatwo. Właściwie trudniej znaleźć dania do których nie pasuje niż te z którymi można by je podać.

A po idealną butelkę na wybraną okazję zapraszamy do sklepu internetowego www.ulicawina.pl  ! Wybraliśmy do naszej oferty wina z niewielkich, rodzinnych winnic, osobiście znamy każdego z producentów i jesteśmy absolutnie pewni jakości zawartości butelek. Nieskromnie uważamy, że nasza selekcja jest na polskim rynku wyjątkowa – zapraszamy do degustacji!